23. marraskuuta 2011

Takkitreenit

Laitoin eilisiin tokotreeneihin Ronjalle päälle talvitakin, koska väkisin tulee tunnissa kohtia, kun joutuu vähän odottelemaan. Epäilin vähän mitä treeneistä mahtaa tulla, koska Ronja ei tykkää takeista tai liiveistä yhtään. Se jähmettyy aina paikalleen kun takki on päällä ja liikkuu vasta pienen hihnasta nykäisyn jälkeen. Ulkona tehdään sitten alkuun hurja määrä kuperkeikkoja, ravistellaan ja jäädään makoilemaan.

Saatiin Ronja ehdollistettua naksuun tosi nopeasti viime viikolla. Ronja hoksasi parina iltana muutaman kerran tehtyjen harjoitusten jälkeen mitä "naks" tarkoittaa. Kokeilin ehdollistumista niin, että kun pentu oli muissa puuhissa, naksautin ja odotin mitä tapahtuu. Kahden sekunnin miettimisen jälkeen Ronja juoksi hienosti luokse katsomaan mitä tapahtuu. Tein loppuviikon vielä harjoituksia lisää, jotta Ronja olisi täysin varma naksautuksesta.

Teimme treeneissä sivulletuloja, jotka Ronja osaa jo melko hyvin. Täytyy kiinnittää huomiota Ronjan toiseen etutassuun, mitä se kovasti tahtoo pitää ylhäällä. Käytetään tässä naksutinta avuksi eli naksaus ja palkka tulee vasta, kun kaikki tassut on ja pysyy maassa.

Ohituksiakin päästiin taas harjoittelemaan. Ensin suoria linjoja vähän kauempana ja sitten lähempää ja kiersimme vielä maassa olevaa pientä kartiota samaan aikaan toisen koiran kanssa. Menimme myös rinkiin, jossa vuoron perään pujottelimme toisten vierestä kävellen ja juosten. Joka harjoituksessa pidettiin namia koiran kuonossa kiinni, joten oikein hyvin meni. Ringissä Ronja tiputteli taas nameja oikein urakalla, varsinkin juostessa. Toivottavasti hampaat kasvaa takaisin pian tai Ronja oppii ottamaan namit vastaan oikein :D

Myös paikallaoloa harjoiteltiin, istuen ja maaten. Istuminen Ronjalta menee ihan hyvin, pääsin muutaman askeleen peruttamaan ja takaisin palkkaamaan. Yhtään pidemmät ajat tai matkat ei vielä suju muualla kuin kotona, mutta alku on jo ihan hyvä. Maahanmenossa oli vähän hankaluuksia. Pentu ei millään olisi halunnut maata märässä maassa ja yrittikin jättää takapään ylös. Palkkaa ei kuitenkaan siitä tullut joten kyllä Ronja lopulta pienen pyörimisen jälkeen meni maahan. Pääsin muutaman kerran nousemaan kyykystä ylös ja takaisin palkkaamaan, ei onnistunut edes yhden askeleen mittainen peruutuus. Ajattelinkin tämän viikon harjoitella oikein kunnolla paikallaoloja, sisällä ja ulkona. Meille neuvottiin myös takapalkan käyttäminen, joten kokeillaan sitäkin.

Ihan uutena asiana harjoitellaan tokon voittajaluokan tunnistusnoutoa. Ryhmässä on meidän lisäksi muitakin, jotka kisaamaan haluaisivat, joten saadaan kisaneuvojakin. Saatiin pienet puukapulat, joita saa vain itse pidellä, jotta oma haju kapulaan tulee. Jätettiin pitelyn jälkeen kapula maahan ja kun koira meni haistamaan, naksautettiin ja palkattiin. Tätäkin harjoitellaan ensi kerraksi ja ihan helpolta Ronjan meno näytti.

Ennen kuin treenit olivat edes puolessa välissä, oli pakko ottaa Ronjalta takki pois. Se ei pitänyt mitään kontaktia yllä ja liikkeiden teko oli tosi hidasta ja epäröivää. Kun takki lähti, kontakti palasi heti ja Ronja oli taas oma iloinen itsensä. Täytyy varmaan harjoitella lyhyitä aikoja takin kanssa olemista ja palkata paljon. Ehkä se siitä alkaa sujumaan! :D

Ei kommentteja: